sobota, 18. oktober 2014

Misliti s telesom /prebrano



NAČELA

Zaplesti stvari je zelo enostavno, težko jih je poenostaviti.

Vsa naša vzgoja, ves moralni sistem odražajo misel, da je voznik (se pravi tisto kar usklajuje vse dogajanje v našem organizmu) nor in da ga je zato potrebno držati pod nadzorom z moralnimi predpisi, z močjo volje in s primerno vajo. Od tod izhaja tudi prepričanje , da s pravo mero zdrave pameti, ki prihaja od zunaj, lahko ponovno »spravimo v tir« naš organizem (na zdravstvenem področju), našo podzavest (na področju psihoterapije) in našo voljo (na področju vzgoje in šolstva).
Začnimo torej izhajajoč iz predpostavke, da neka oblika upravljanja obstaja in da ni nora, pač pa samo skrita, tako kot operativni sistem računalnika, ki je sposoben obdelovati veliko večjo količino informacij od tistih, ki jih vidimo na zaslonu. In da je ta oblika upravljanja podzavestna ( predhodnje izkušnje, občutki, zaznave) in je prisotna v vsakem delu sistema, tako kot se DNK nahaja v vsaki posamezni celici organizma. 

Človeški ekosistem ni pripravljen spreminjati svojih načrtov, če za to nima tehtnih razlogov. Zato z jemanjem določenih zdravil, vitaminov, hormonov lahko naredimo več škode kot koristi. Npr če bi zdravili anemijo s primernimi dozami železa, ne da bi upoštevali do kakšne mere ta simptom tudi na fizični ravni dosledno zrcali psihološko potrebo po manjši energiji, bi se ista psihološka potreba, potem ko se je ta problem »rešil« na fizični ravni, verjetno pojavila v kaki drugi obliki, kot je lahko alergija, izčrpanost. Sicer je pa v nekaterih primerih koristno odpraviti ali vsaj omejiti škodo na neki ravni ter preložiti razumevanje na poznejši čas. Npr zdravljenje pljučnice, meningitisa, gripe. Ni namreč pomembno, kako posežemo v bolezen, pač pa v stališče, ki ga zavzemamo do bolezni, ko priznamo, da ima ta nek razlog, logiko, inteligenco, dostojanstvo in svojo funkcionalnost tudi na ravneh, ki so nam prikrite. Za to pa je potreben terapevtski pristop.

Izgleda, da nam narava zmore dati le razmeroma kratke bolezni. Medicina je odkrila umetnost kako jih podaljšati. – Marcel Proust


KAZALCI

-       Notraj in zunaj; vnetja na koži, bolezno notranjih organov

-       Zgoraj in spodaj; medenica (sedež preživetvenih instinktov, spolnost, napadalnost), prsi (čustven svet) in glava (razum)

-       Suho in mokro; telo za delovanje potrbuje veliko vode ( suhost telesa ima vlogo ločevanja, vlažnost pa povezovanja organov)

Praviloma je potreba po vključitvi v svojo družino in v svojo kulturo tista, ki prevlada nad tem, kar v resnici smo. Npr. nekdo je bil vzgojen v radodarni družini in še vedno dela s tem prepričanjem, namesto, da bi si dovolil poslušati sebe in v želenih, določenih primerih ravnati egoistično.


POVEZAVE

Na bolj površinski ravni se lahko poslužujemo analgetikov in protivnetnih zdravil za odpravo bolečine. Princip se v tem primeru ne razlikuje mnogo od ugasnitve rdeče lučke na armaturni plošči, ki nas opozarja na prenizko količino olja v motorju. Praktično gledano se v telesu bolj malo spremeni in mi se v bistvu zadovoljimo z odstranitvijo alarmnega znaka. Z razliko od mehanske naprave pa zmanjšanje vendarle ponuja prednost, to je možnost vključitve nove ravni. Se poslužujemo zdrave prehrane, redno se gibamo. 

Vir: Misliti s telesom; Jader Tolja, Francesca Speciani



Ni komentarjev:

Objavite komentar

Pritožbe, pohvale, predlogi