torek, 29. oktober 2013

Potuj poceni in se še kaj nauči



Potovanja, odkrivanje novih krajev in kultur nam v življenju toliko dajo, a se večina tega žal še zaveda ne. Posledično komajda kdaj prestopijo mejo Slovenije. Iz ene skrajnosti v drugo. Tisti, ki pa malo okusijo tujino, jih slej ali prej izleti zasvojijo. Med njimi sem tudi jaz. 

Do nedavnega še sama nisem vedela kaj pravzaprav so mladinske izmenjave. V tem letu pa sem se udeležila že kar dve. In nista bili zadnji.

Izmenjave potekajo v okviru Evropske unije, ki te dejavnosti tudi sofinancira. V povprečju za teden letovanja tako porabite 150eur. To ni nič! Petkrat ne greš ven in privarčuješ.

Kako je to mogoče? EU namreč krije 70% vseh potnih stroškov in 100% bivanja ter 100% prehrano (tri obroke dnevno).

Kje najdem več informacij? Tovrstne ponudbe izvajajo mladinski centri po Sloveniji (malo pobrskajte po internetu) na fb pa lahko všečkate stran Mladinske izmenjave, kjer po navadi objavljajo last minute opcije.

Kako se prijavim? Tako, zasledite ponudbo in zainteresirani ste. Naslednji korak. Najbolje, da se z vprašanji obrnete direktno na center, verjetno pa so že ob razpisu podana navodila. Običajno je potrebno poslati motivacijsko pismo v smislu kaj te je pritegnilo k tej izmenjavi, kaj lahko prispevaš in zakaj bi izbrali ravno tebe. Pišete v slovenščini ali angleščini, odvisno od zahtev. Izpolnete prijavnico in z vsemi pripadajočimi dokumenti pošljete na navedeni naslov. Od takrat naprej pa je stvar v drugih rokah in samo držite pesti, da boste izbrani! Če ne prvič, pa drugič, le ne obupajte :) 
 
Pogoji? Po navadi velja starostna omejitev (15-26let). Zahtevano oz. priporočeno je osnovno znanje angleščine. Ampak naj vas ne bo strah zaradi jezika, ko prideš enkrat v stik s tujimi ljudmi pogovor kar steče in že v enem tednu je lahko viden napredek. Le govoriti je potrebno. Vaja, vaja…

Razlikujemo načeloma dve vrsti izmenjav:
-          Mladinske izmenjave na določeno temo, kjer se gre bolj za druženje
-          In mladinska usposabljanja, kjer vsakodnevno potekajo predavanja na določeno tematiko

Sama sem izkusila obe. Vendar osebno preferiram usposabljanja. Tam se še bolj izpopolniš na določenih področjih, se tudi mnogo več naučiš. Izobraževanja potekajo neformalno, bolj sproščeno.  Ni pisanja, temveč postavljanje vprašanj, izmenjava mnenj,  sodelovanje. Ko mentorji vidijo, da ste utrujeni, imate pavzo ali odigrate kako igrico, da se ponovno zbudite. Izvajate razne projekte, predstavitve. Npr. presenečena sem bila nad odzivom na nalogo, ki nam je bila zadana. V šoli po navadi ni nekega interesa, delata dva od tridesetih učencev. Tam pa smo se dobesedno grebli kdo bo kaj povedal in naredil. Smo že imeli nov izziv kako delovati v skupini, kdo bo vodja, ko bi pa vsi naredili vse. Enkratna izkušnja. Udeležila pa sem se usposabljanja na temo podjetništva, prostovoljstva in zaposlovanja mladih. 

Med tem, ko imaš na običajnih izmenjavah več prostega časa, velikokrat ni nekega strogega urnika, dejavnosti so ali pa niso, vseeno pa spoznate kraj in kulturo. Večina se za tovrstno možnost odloči le zaradi ponočevanja – to pa je zame metanje davkoplačevalskega denarja stran in se s tem enostavno ne strinjam.  

Pozitivne plati:
-          Spoznaš veliko vrstnikov z drugih evropskih držav
-          Obiščeš tuja mesta
-          Vadiš oz. nadgradiš znanje tujega jezika
-          Dobiš širino, razgledanost, izkušnjo, nova znanja in dognanja
-          Pridobiš samozavest (potuješ sam, si sam med povsem neznanimi ljudmi; seveda se lahko prijaviš s prijateljem, ampak priporočam, da potujete res sami, odnesete več)
-          Referenca  za CV...

Ali je tukaj sploh kaj negativnega? No, kaj še čakaš, prijavi se, ne bo ti žal!

P.S. Tukaj si lahko prebereš poročilo izmenjave, ki sem se je udeležila v Romuniji. Kmalu  pa objavim tudi zapiske z usposabljanja.